Kansanedustaja, paloesimies Ari Jalonen, Satakunta

Ehdokasnumero 76 / Sitoutumaton.

Porilainen Ari Jalonen on Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja, joka on ehdolla Satakunnassa Kasitien vaaliliitossa, sitoutumattomana kokoomuksen listoilla. Jalonen valittiin eduskuntaan perussuomalaisten riveistä 2011 ja 2015. Puolueen hajaantuessa 2017 hän siirtyi sinisiin.

Satakunnasta valitaan kahdeksan kansanedustajaa ja kisa paikoista on kova. Jalonen myöntää, että sinisten kannatuksen valossa vaaleissa läpimeno näyttää vaikealta, mutta edellä mainitun vaaliliiton kautta valinta näyttää mahdollisemmalta.

– Koen että minulla on vielä paljon annettavaa kansanedustajana. Vaikka veri vetää takaisin pelastusalalle ja kotiseudulle lähemmäs lapsiani, haluan vielä kokeilla, jos paikka kolmannelle kaudelle avautuisi, Jalonen sanoo.

Eduskunnassa Jalonen on sinisten ryhmän 2. varapuheenjohtaja. Valiokuntajäsenyyksistä merkittävin on liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajuus. Jalonen on myös lakivaliokunnan jäsen sekä varajäsenenä muun muassa suuressa valiokunnassa ja valtiovarainvaliokunnassa.

Satakunnassa Jalonen on Porin kaupunginvaltuuston jäsen ja sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen.

Eduskunnassa Jalonen on alusta asti tehnyt työtä erityisesti liikenne- ja viestintäasioissa. Hän sanoo olevansa ylpeä johtamastaan valiokunnasta:

– Liikenne- ja viestintävaliokunnassa on tehty tarmokkaasti töitä, pöytä on pääosin saatu puhtaaksi käsiteltävistä asioista.

Kahdeksan vuoden kokemuksella Jalonen näkee, että uudella kansanedustajalla menee parisen vuotta oman paikkansa löytämiseen päätöksentekokoneistossa.

– Tämä jälkeen pystyy tehokkaasti osallistumaan päätöksentekoon. Sillä onhan niin, että yksin täällä ei kukaan pärjää, vaan asioiden hoito perustuu yhdessä tekemiseen, suhteisiin ja valmisteluun.

– Pystyykö kansanedustaja vaikuttamaan päätöksentekoon riippuu hyvin paljon siitä, onko oppositiopuoleen vai hallituspuolueen kansanedustajana. Isot linjat päätetään hallitusneuvotteluissa ja silloin, kun hallitusohjelman kirjauksia muokataan hallituksen esityksiksi. Valiokunnissa esityksiä lähinnä hiotaan ja suuressa salissa lyödään päätöksille leima.

Sinisten vaaliohjelmassa turvallisuus näkyy yhtenä keskeisenä teemana. Puolue vaatii hätäkeskuksiin, pelastustoimeen ja rajavartiostoon lisää henkilökuntaa. Tarvitaan ajantasainen lainsäädäntö sekä riittävät työntekijät ja resurssit, jotta viranomaiset voivat hoitaa niille kuuluvat tehtävät.

Pelastustoimessa tulee sinisten mukaan huolehtia jokaisen kunnan ja alueen operatiivisista toimintaresursseista ja toimintavalmiudesta. Alueellisten toimintojen lisäksi on huolehdittava myös valtakunnallisesta osaamisesta ja tämän varmistamiseksi on uudistettava pelastusalan koulutusjärjestelmää.

Koulutusuudistuksen yhteydessä tulee huomioida myös hätäkeskuslaitoksen koulutustarpeet. Hätäkeskus on koko turva-alan sydän ja sen pitää voida hyvin, sinisten vaaliohjelmassa muistutetaan.

Poliisien osalta vaaliohjelman tavoitteena on on tuhat uutta poliisia kentälle. Poliisiammattikorkeakoulun aloituspaikkamäärää on nostettava, tavoitteena tulee olla kouluttaa noin 400 poliisia vuodessa.

– Pelastusalan ammattilaisena nämä linjaukset ovat luonnollisesti kannatettavia, summaa Jalonen sinisten vaaliohjelmaa.

Jalosen omassa vaalityössä teemana on ”Ari turvaa”. Jalosen mukaan se tarkoittaa lapset ja tulevat sukupolvet huomioivaa päätöksentekoa, jossa sateenvarjona on laaja kansanturvallisuus.

– Arjen turvallisuutta on se, että ihmisillä on toimeentuloa ja hyvä olla. Turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa hyvin moni asia. Yksi isoimmista tekijöistä on työllisyys, jossa vielä voidaan parantaa tilannetta kehittämällä pienyrittäjyyden toimintaedellytyksiä, Jalonen sanoo.

Pelastusalan ammattilaisille Jalonen lähettää toiveen katsoa ehdokaslistalta oman ammattialan ehdokkaita.

– Toivon että olen jatkossakin pelastustoimen kansanedustaja, mutta että eduskuntaan nousisi muitakin kentän ammattilaisia. Se edistäisi pelastushenkilöstöön vaikuttavien asioiden eteenpäinviemistä politiikassa.