Palomies Kenneth Morelius, Uusimaa

Ehdokasnumero 480 / Liike Nyt.

Nurmijärveläinen Kenneth Morelius on ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Palomiestutkinnon ja valtiotieteen maisterin tutkinnon suorittanut Morelius pyrkii eduskuntaan Liike Nytin listalta.

Liike Nyt ei ole puolue, vaan kaikille avoin poliittinen liike. Tavoitteekseen se ilmoittaa yhteiskunnallisen päätöksenteon uudistamisen: kansalaisia kuunnellaan kaikessa heitä koskevassa päätöksenteossa. Liike haluaa luoda ”alustan avoimelle keskustelulle, vaikuttamiselle ja paremmalle päätöksenteolle”.

Moreliuksen mukaan juuri liikkeen luoma puolueeton alusta yhteiskunnalliseen keskusteluun innosti hänet mukaan vaalityöhön. Liike Nyt haluaa kuulla ihmisiä, joita politiikka ei ole aikaisemmin kiinnostanut.

– Yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttaminen on mahdollista myös vaalien välillä, Morelius sanoo.

Toinen politiikkaan ohjannut asia liittyy huomioon siitä, että ilmastonmuutos on totta.

– Neljän lapsen isänä olen huolissani siitä, millaisen ympäristön jätämme lapsillemme ja heidän lapsilleen. Päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Kolmanneksi Morelius sanoo pahoittaneensa mielensä sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä maakuntahallinnon uudistamisen kiemuroista.

– Tarvitsemme sote-uudistusta, mutta emme tarvitse poliittisia koplauksia. Minusta Suomella ei ole varaa kolmiportaiseen hallintoon.

Morelius on työskennellyt pelastusalalla lähes 40 vuotta. Tällä hetkellä palveluspaikkana on Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen nelosasemalla eli Nurmijärven paloasemalla. Moreliuksen mielestä politiikka tarvitsee tällä hetkellä enemmän tavallisia ihmisiä, joilla on erilaiset taustat.

– Pelastusalan ammattilaisena olen nähnyt ja kohdannut hädässä olevia ihmisiä jo paljon ennen kuin Oulun tapahtumat ja hoivakotiyhtiöiden ongelmat tulivat julkiseen tietoisuuteen. Havaittuihin puutteisiin pitäisi puuttua riittävän ajoissa.

Vaaleissa Morelius haluaa tuoda esiin erityisesti turvallisuuteen liittyviä asioita.

– Jokaisesta suomalaisesta, vauvasta vaariin, on pidettävä huolta. Maailma tuntuu olevan mullin mallin ja ihmiset kokevat, että turvallisuuden tunne heikkenee. Meillä kaikilla on oikeus turvalliseen elämään, turvallisuus ei saa riippua siitä, missä asumme.

Uusimaa on Moreliuksen mielestä kehityksen suhteen kuin koko Suomi pienoiskoossa:

– Lähipalvelut karkaavat reuna-alueilta kasvukeskuksiin. Jopa Vantaalla ja Espoossa palvelut keskitetään keskuksiin, jolloin osa kuntalaisista jää ilman lähipalveluita.